Det är trist att vara förkyld men då kan man ju alltid läsa…

Nu har jag varit förkyld i flera dar och fått avstå flera olika roliga aktiviteter. Men tiden går ändå fort, när man kan ha en massa härliga böcker i sängen och välja och vraka vad man vill läsa.  Det har blivit lite allt möjligt. En av böckerna heter ”Flera gåtfulla sagor”, skriven av George W.B. Shannon. När varje saga är slut, så avslöjas inte svaret direkt. Man får en chans att själv fundera över det, innan man vänder blad och hittar svaret på nästföljande sida i boken.  Den berättelse, som jag tänkte dela med mig av idag, är en irländsk folksaga, som heter Advokaten och Djävulen.

På Irland fanns en gång en man som sa att han ville göra vad som helst för att få råd att låta sina tre söner gå i skolan. Då djävulen hörde detta föreslog han ett byte. Djävulen skulle betala pojkarnas utbildning om han i utbyte fick faderns själ.

När sju år gått kom djävulen och krävde pojkarnas far. Varken fadern själv eller hans söner ville att han skulle dö. Den äldste sonen, som blivit präst, bad djävulen låta fadern leva några år till. Motvilligt gick djävulen med på det.

Men när djävulen kom efter några år upprepades samma sak. Varken fadern själv eller hans söner ville att han skulle dö. Då bad mellansonen, som blivit läkare, att djävulen skulle låta fadern leva bara några år till. Djävulen var ganska ohågad att göra det, men efter en hel del övertalning gick han slutligen med på det.

Så gick det några år och djävulen kom en tredje gång för att kräva pojkarnas far. Nu träffade han den yngste sonen, som blivit advokat. Sonen sa; Jag vet att du redan två gånger har skjutit upp att hämta vår far och jag förstår att du inte vill fördröja det en gång till. Men skulle du inte kunna låta honom leva så länge den där lilla ljusstumpen finns kvar? Du vill väl ändå inte neka oss att ta ett ordentligt farväl av honom, sa han vädjande.

Djävulen såg på det lilla ljuset som brann på bordet. Han suckade djupt men gick med

på sonens vädjan och försvann.  Så fadern, som nu var en gammal man, behövde inte dö just den dagen och han blev också helt övertygad om, att djävulen aldrig skulle kunna ta hans själ.  Varför?  Ja ni kan ju alltid grunna på svaret ett slag,  innan ni ser det lite längre ner.

Efter några dagars underbart höstväder med Mallorcablå himmel och Gudrun Sjödénfärger på marken och mellan 8-12 grader varmt är det idag blåst, regn och ett grått tjockt molnlager har lagt sig över Sunnanvik. På torpet i Kalvsvik hade vildsvinen igår haft röjarparty. De har vänt upp de flesta grästuvorna på hela ”lyckan” i letandet efter något gott att äta. Vad Jan sade när han kom hem och berättade detta, lämpar sig inte att återge skriftligt…

Ha det gott! Vi hörs om ett tag igen!