Jag heter Vibeke Hyltén-Cavallius, bor ute på landet och är BERÄTTARE. I mina olika yrken har berättandet ingått som en viktig del eftersom jag tycker om att beröra med ordens kraft!

I hela mitt liv har jag jobbat med människor. Under ett antal år jobbade jag som reseledare, bl.a. i Spanien. Jag är utbildad lärare i spanska, engelska och svenska. Jag arbetade ett år på Röda korsets folkhögskola i Mariefred. Under 30 år var jag anställd på Svenska Röda korset där jag innehade ett antal olika befattningar. I dessa ingick ofta att utbilda inom de olika verksamheterna. Jag har utbildat i krishantering, frivilligledarutbildning, mänskliga rättigheter, folkrätt för att nämna några. Jag är även utbildad massör i taktil massage. För några år sedan gick jag högskoleutbildningen Muntligt berättande i teori och praktik, som genomfördes av Gotlands högskola och Ljungby Sagomuseum. Den gav mig många bra verktyg att använda i mitt berättande.

Sedan fem år tillbaka arbetar jag som lärare på en skola i Växjö kommun för vuxna arbetslösa invandrare, 12 timmar i veckan. Där tillämpar jag berättandet i min undervisning.

Jag har skrivit en sagobok som utspelar sig på Teleborg Slott i Växjö. Boken heter ”Sagan om hur två små vanliga skogstroll blev två små ovanliga slottsspöken” och lämpar sig bäst för barn mellan 4 och 8 år. Konstnärinnan Kerstin Posse har illustrerat boken.

Vad jag erbjuder som berättare

Att berätta sagor, folkhistorier, skrönor, myter, spökhistorier med mera för barn, vuxna och äldre, är den primära tjänsten i företaget. Jag berättar främst folksagor från Småland och Sverige men gärna också från andra delar av världen.

Jag skräddarsyr berättarpaket enligt kundens önskemål och anpassar det till den grupp det avser samt den tid som står till förfogande.

Mina uppdrag är mycket varierande:

  • Jag berättar för olika föreningar vid årsmöten och andra tillfällen.
  • Jag berättar på äldreboenden och i skolsammanhang.
  • Som medlem i Berättarnätet Kronoberg berättar jag på olika sägenplatser om somrarna.
  • Jag ingår i en grupp som genomför berättarkvällar tre gånger per termin i Växjö.
  • Jag har genomfört ett par bussresor med främst sagoberättandet som tema.
  • Jag berättar på Teleborgs slott, på Huseby slott och kommer under december 2019 att deltaga i ”Gammel-jul på Getnö Gård”.
  • Jag håller i sagovandringar för barn på Teleborgs slott.
  • För närvarande deltar jag i kyrkogårdsvandringar på Ljungby gamla kyrkogård.
  • Sedan i våren 2019 är jag ambassadör för Åsnens Nationalpark och i detta sammanhang har jag berättat folksagor och skrönor som har med naturen att göra. Detta koncept kommer att utvecklas och introduceras under våren 2020.
  • Språk: Förutom svenska berättar jag också på engelska. Om behov föreligger berättar jag även på spanska och danska.

Vill du komma i kontakt med mig och diskutera upplägg och innehåll av berättarpaket, kan du nå mig via kontaktformuläret här på hemsidan.

Priset förhandlas individuellt och beror på önskemål, omfattning, tid och på vilket språk berättaruppdraget ska utföras.

Om namnet

AD METAM är latin och betyder ”Till målet” och det mottot har funnits i min släkt i mer än 100 år. Ett mycket bra namn på ett företag som erbjuder tjänster av olika slag.