Om underbara maj månad och fladdermöss.

Maj är en månad fylld av musik och av ljud. Det är fågelsång, bäckar som porlar och humlor och bin som surrar. Och barnen som låter, pärlande skratt, högt och lågt, i glädje eller i sorg när något gör ont eller inte blir som de tänkt sig. Och så mycket i naturen som vaknar till liv och låter ögat njuta av färgerna. Vi kan skatta oss mycket lyckliga som har det så bra här hemma. Maj är en vidunderlig månad. Men i Ukraina pågår fortfarande det ohyggligt bedrövliga kriget. Förra veckan hörde jag följande historia: En man i Moskva köper en tidning och tittar på första sidan och kastar tidningen. Samma sak dagen efter och dag efter dag. Mannen köper en tidning, tittar på första sidan och kastar tidningen. Till slut undrar försäljaren vad det är som pågår? Jag väntar på en dödsannons, säger mannen. Men dödsannonserna står inte på första sidan säger försäljaren. Då svarar mannen att den dödsannonsen han väntar på kommer att stå på första sidan.

Häromkvällen kom ett sms från torpet: ” Det är en fladdermus i rummet, hu så hemskt, nu ligger vi alla i samma säng.” Torpet fungerar som en ”inimellan-bostad” just nu, barn och barnbarn bor där medan de väntar på sin nyköpta bostad. De har bott i radhus i en stad innan så detta var en mycket annorlunda upplevelse. Morgonen därpå öppnade de alla fönster och dörrar och fladdermusen flög ut.

Det finns många myter om fladdermöss, bland annat att de är Djävulens husdjur så det är klokast att hålla fred med dem för om man retar upp dem kan de föra olycka med sig. Om en gravid kvinna såg en fladdermus, trodde man att barnet skulle få sammanväxta fingrar liknande fladdermusens vingar. Den ansågs också vara lyckobringande, om man till exempel spikar fast en fladdermusvinge vid plogbillen när man vårplöjer, växer det inte ogräs på åkern och man får en god skörd. Inom läkekonsten sa man att om en fladdermus snuddar vid ens huvud så skulle håret falla av. Förr sa man att fladdermusen endast har tre droppar blod och det användes till medicin. Om man smörjde bloddropparna på pannan blev man av med huvudvärk och om man strök det över ögonlocken fick man bättre mörkerseende. Smorde man blodet på kroppen blev man skyddad mot både skott och värja. Men även när det kommer till kärleksmagi trodde man att blodet kunde väcka någons kärlek genom att droppa det i någons mat eller dryck.

Jag avstod från att nämna något av detta när jag svarade på sms:et och nästa morgon kom ett positivt besked att nu hade fladdermusen flugit ut.

MUS ELLER FÅGEL?

I Aisopos fabler kan man läsa om hur en vessla kastar sig över en fladdermus som ramlat ner på marken. Fladdermusen ber för sitt liv men vesslan säger att han måste döda den för vesslan är fiende med alla fåglar. Fladdermusen säger: ”Men se på mig! Jag är ingen fågel, jag är ju en mus”. Då tittade vesslan ännu en gång på fladdermusen och höll med om att den faktiskt var en mus och ingen fågel och så släppte han den. Något senare under dagen blev samma fladdermus tillfångatagen av en annan vessla. Ännu en gång ber fladdermusen för sitt liv. Jag kommer absolut inte låta dig komma undan sa vesslan, jag tycker mycket om att äta möss. ”Men titta ordentligt på mig”, sa fladdermusen, jag är ju en fågel. ”Ja, det har du rätt i”, sa vesslan och så kom fladdermusen ännu en gång undan med livet i behåll.

VARFÖR FLADDERMUSEN FLYGER OM NATTEN.

Det finns en folksaga från södra Nigeria som förklarar varför fladdermöss flyger om natten. Det var en gång en buskråtta som hette Oyot och som var vän med en fladdermus som hette Emiong och de båda brukade ofta äta middag tillsammans och turades om att laga mat. Emiong lagade en välsmakande soppa som Oyot älskade och en dag efter att ha avnjutit en tallrik soppa frågade Oyot hur Emiong kunde få den så god. Fladdermusen avslöjade då att varje gång han lagade soppan lät han sig själv koka med i vattnet för hans kött hade så bra smak. Sen låtsades han visa exakt hur han gjorde. Först fyllde han en kastrull med varmt vatten och sa att det var kokande. Så hoppade han i vattnet och satt där ett tag innan han klättrade ut. När sedan soppan serverades var den lika välsmakande som vanligt, men soppan hade kokats vid ett tidigare tillfälle, vilket inte Oyot visste om.

När Oyot kom hem skulle hans fru gå ut ett ärende. Han berättade att han skulle laga en lika välsmakande soppa som hans vän Emiong hade lärt honom och bjuda henne på när hon kom tillbaka. Oyot kokade upp vattnet och hoppade i, men eftersom vattnet var skållhett dog han direkt. När frun återvände såg hon att soppan fortfarande kokade på spisen men inte ett spår av mannen. Hon böjde sig över grytan och började röra i soppan och upptäckte då sin döde man. Chockad och upprörd över både dödsfallet och att soppan sannolikt var oätbar gick hon direkt till kungen och berättade allt.

Kungen beordrade sina vakter att omgående arrestera Emiong och kasta honom i fängelse. Men Emiong förstod att han var i svårigheter och gömde sig i en buske. Alla sökte efter honom hela dagen och han förstod att de, förr eller senare, skulle hitta honom om han inte ändrade sina vanor. Så från och med den dagen flög han ut när det hade mörknat för att jaga insekter istället för när det var ljust.

I Sverige har vi en saga om hur fladdermusen skapades, men den kommer i min nästa blogg.

Tack för att du läste denna.