Gud skapade änglarna. En av dem var så vacker, att de andra änglarna avundsjuka kastade ner henne på jorden.

När jag läser dessa ord blir jag alldeles rörd. Orden har Marian, en rumänsk man, skrivit till sin älskade Manuela, när han blev förälskad i henne.  Jag tycker de är så vackert formulerade. Samtidigt är det så hemskt, att det skulle finnas avundsjuka även bland änglarna! Nog borde det väl ändå finnas lite mer generositet i himlen, eller?

I Uppenbarelseboken 12:9 står det i och för sig; ”Och han, den stora draken, ormen från urtiden, han som kallades Djävul och Satan, han som förför hela världen, han störtades ner på jorden och hans änglar störtades ner med honom.”

I Sverige finns det en folklig förklaring av naturväsendenas uppkomst, som har sin härkomst från just Uppenbarelseboken. Den folkliga förklaring som jag har läst har upptecknats efter J.G. Sjöstedt, Mistelås socken i Småland och heter ”Satans anhang” och lyder så här; ” Att troll och skogsrå och annat lortatyg var Satans anhang, som hade regnat ner från himlen. Det står nämligen i Bibeln att Satan från början var en tronängel, som blev utstött ur himlen. I fallet drog han med sig sitt anhang av onda andar. De regnade tre dagar över jorden. De som föll på tomterna vid husen blev tomtegubbar, de som föll i skogarna blev skogsrån och de som föll bland bergen blev jättar och troll och de som föll i vattendragen blev Näcken.”

När jag läser ett reportage skrivet av Randi Mossige-Norrheim och publicerat för ett par veckor sedan så förstår jag nu att en del av detta anhang även hamnade i Stockholm och förvandlades till vanliga människor. Bland annat en vuxen man, som varje vecka ställer sig bredvid Manuela. Manuela är en 4-barns-mamma, numera gift med Marian, och hon sitter utanför en mataffär i Stockholm och tigger. Mannen tänder en cigarett och sedan askar han i huvudet på Manuela innan han går in i affären för att handla. Andra av detta anhang måste väl vara de tre flickorna, som roar sig med att spotta på Manuela, gärna i ansiktet på henne, ropa fula ord och kasta matresterna, som blivit över från deras lunch, på henne! En annan man kastade en ölburk på henne och ytterligare en vuxen man rullar oförtrutet sin kärra över Manuelas pappmugg, som hon samlar in i pengar i. Elakheterna tar sig verkligen olika uttryck!

För att jag inte ska skämmas ihjäl över dessa människors beteende, så väljer jag att tro att de faktiskt är Satans anhang som råkade hamnade i Stockholm istället för någonstans i de småländska skogarna, i vattendragen, på bergen eller på tomterna.

I Växjö öppnar om några dagar härbärget ”Vinternatt” för de EU-mobila (som vi också kallar tiggare) som finns i stan,  i Diakonicenters regi. Vi är ett 60-tal personer som har anmält oss att som frivilliga jobba natt på härbärget. Vi ska värma mat på kvällen, vara där under natten för att skapa lite trygghet och på morgonen ordna frukost. Det blir ungefär en natt var tredje vecka under de tre månaderna som härbärget ska hålla öppet. . Vi kan inte hjälpa alla, men ge ett medmänskligt och praktiskt stöd till några av dem iallafall. Det tycker jag känns som en mycket bra början på 2015.

Jag önskar er, alla läsare av min veckoblogg, ett riktigt Gott 2015! Vi hörs!