Beröring är inte bara beroendeframkallande, det är också livsviktigt.

Beröring är livsviktig från livets början och det varar livet ut! Ordet ”taktilis” kommer från latin och betyder beröring. Beröringsmassage eller Taktil massage är en massageform där man med lugna, jämna strykningar, enligt ett väl utprövat mönster, aktiverar kroppens eget lugn och ro system och får hormonet ”oxytocin” att flöda genom kroppen. Bara genom att hålla någon i handen eller dela ut en kram räcker för att oxytocinet ska komma igång. Men det är många människor omkring oss som inte har någon som håller dem i handen en gång. Ensamhet anses vara vår största folksjukdom!

Motsatsen till taktilis är ordet ”marasmus” som betyder att tyna bort. På 1800-talet var det en farsot och det var i första hand adelns barn som drabbades. Böndernas barn klarade sig mycket bättre. Med tanke på renlighet, mat och trångboddhet borde det varit tvärtom. Skillnaden mellan adelns barn och böndernas barn, var att adelns barn hade ammor och dessa kvinnor hade ofta ett eget spädbarn. Men det räcker inte för ett nyfött barn att endast få näring och rena blöjor. Barnet behöver beröring, närhet och kärlek, annars dör det. Anledningen till att använda ammor var att adelsdamerna inte skulle förstöra sina bröst genom att amma. De snördes istället hårt för att hämma mjölkproduktionen.

För några dagar sedan var jag i Stockholm och träffade frivilliga inom Röda korset och för att lära ut taktil handmassage. Vi hade en fin dag tillsammans. På Irland och i England erbjuds taktil handmassage på Röda korsets träffpunkter. De dagar är det inte ovanligt att det är kö långt ut på gatan för att få tillgång till detta. I Sverige har Röda korset inte denna verksamhet. Men vem vet, att erbjuda taktil handmassage av frivilliga inom Röda korset, skulle kunna vara en aktivitet att komma igång med.

Den som får taktil handmassage blir bekräftad och det blir även den som ger. Båda får en aktivering av lugn och ro systemet.  Så vänta inte, även om du ännu inte kan ge taktil handmassage, så finns det alltid anledning till en taktil stund. Att hålla någon i handen, att hålla om någon eller att ge en kram, kan göra underverk!  Ha det så bra!

Händer