Inget väder för en vätte ens en gång!

Totalt 45 min sol i Växjö under 21 dagar i november! Är det rekord i dis och dystert ljus eller? ”Det är inte ens en gång väder för en vätte att vara ute i”, muttrade Vätten surt, när jag var ute på torpet häromdagen. ”Det är så grått både inomhus och utomhus, så jag hittade inte min luva, när jag skulle gå ut, fortsatte han, lika surt. Jag vill väl inte påstå att vår vätte är någon glitterpinne precis, det är inga vättar nämligen, men så dyster till sinnes har jag då aldrig sett honom förr. Vätten har bott under vårt torp, som vi har i Kalvsvik, alltsedan torpet byggdes i mitten av 1800-talet.

Vättar är underjordiska väsen, som föredrar att bo under människornas boningar. De har inte ett odelat gott rykte, utan anses vara tjuvaktiga ibland! Dock inte vår vätte, inte. Vättar är släkt med både tomtar och vittror, klär sig i grått och är betydligt mindre än människor. De hjälper till med sysslorna som finns där de bor och skyddar dem som bor på deras mark.

Vätten och jag har en överenskommelse, alltsedan vi köpte torpet! Han är alltid välkommen att vara inomhus närhelst han har lust. Han börjar bli så gammal nu och stel i sina leder så att bo i torpargrunden, som den gamla stengrunden heter, är inte alltid så hälsosamt. Så när vi eldar brasa i kakelugnen eller tänder i vedspisen i köket, då kommer han gärna in för att värma sig. En kopp varm mjölk säger han aldrig nej tack till. Häromdagen, hade jag med mig några smålandskringlor till honom och när han fått dem så såg han lite gladare ut. Och som tack fick jag ta ett foto på honom, som ni kan se här! Hej svejs!

2014-11-16 12.54.12