Uttrycket ”stora hjältar kommer alltid för sent för de små är redan på plats”hörde jag
för många år sedan. Uttrycket berörde mig mycket då och berör mig fortfarande. Det handlar om alla vardagshjältar som redan är på plats när det händer. De som inte tvekar att ställa upp utan direkt sätter igång och agerar utan dröjsmål. Inte sällan är det många tappra frivilliga i de lokala hjälporganisationerna. De stora hjältarna kommer också efterhand. De är systerorganisationerna som ofta är mycket längre bort och därför tar längre tid på sig att komma.
MOLOTOVCOCKTAILS
Jag läste häromdagen att var sjunde ukrainsk soldat är en kvinna. De kvinnor som inte är soldater är frivilliga i många andra sammanhang. Ett bryggeri i en ukrainsk stad brygger inte öl längre utan tillverkar molotovcocktails istället och det är kvinnor som jobbar där nu. Det var finländarna som kom på namnet molotovcocktail. När sovjetiska trupper attackerade Finland 1939 hette Stalins utrikesminister Molotov. Han sa att de sovjetiska krigsflygplanen kom med matbomber till Finland, vilket var ”fake news.” Finländarna döpte dem till Molotovs brödkorgar och
erbjöd därför i gengäld drycker eller cocktails. Finlands motsvarighet till vårt systembolag hade redan övergått från att producera vodka till att tillverka lättantändliga vapen i form av bensin i flaskor i vilka man stoppade en tygbit, som tändes på innan flaskan kastades iväg. Det visade sig vara ett mycket effektivt sätt att få stopp på de sovjetiska marktrupperna och namnet molotovcocktail spred sig över hela världen. I Ukraina kallas de Bandera smoothie, uppkallat efter nationalisten Stepan Bandera.
BABUSJKAS
Även de äldre kvinnorna, babusjkas, är små hjältar. Babusjka betyder farmor och mormor på ryska. Häromdagen var det en babusjka som ställde sig mitt i gatan framför en rysk stridsvagn. Den något förvånade föraren, en ung rysk pojke, stack ut sitt huvud ur stridsvagnen varpå babusjkan med mycket hög och tydlig röst förkunnade: ”Det ska du veta att varannan kvinna i den här stan är en häxa. Och imorgon kommer du aldrig mera få stånd.” Den uppskrämde soldaten hade ögon som tefat när han skyndsamt kröp ner i stridsvagnen igen. En annan babusjka skällde på en ung rysk soldat. ”Gå din väg”, sa soldaten, ”annars blir det problem”. ”Det är det redan”, sa babusjkan, ”du är ju här”. Så kastade hon några solrosfrön på honom och föreslog att han skulle spara dem så att de kunde växa upp på hans grav.
FAKE NEWS
Om någon skulle fråga mig vad Putin och Trump har för likheter skulle jag säga utan att blinka fake news. Jag vet inte huruvida detta stämmer eller ej men långt uppe i Kaukasus lär det växa ett alldeles speciellt träd som kallas Pinocchioträd. Ni kommer nog ihåg sagan om trädockan Pinocchio, vars näsa växte varje gång han ljög. Det är just det träslaget som Putins bord är gjort av. Varje gång Putin ljuger så växer det och numera är bordet så långt så man har faktiskt fått ta ner väggen till det närliggande rummet för att bordet ska få plats. Jag vet inte om detta är fake news, men bordet är väldigt långt iallafall.
SOLROSEN
Solrosblomman är Ukrainas nationalblomma och landet är världens största exportör av solrosfrön. På ett eller annat sätt räknar solrosen sina år i Ryssland från Peter den stores tid. Peter den store var tsar, storfurste och slutligen kejsare och det var hans ryska armé som besegrade Karl XII och hans karoliner i slaget vid Poltava 1709. Peter den store hade hört talas om solrosen och ville gärna ha en egen liten sol i sin trädgård så han lät importera dem från Holland i början av 1700-talet.
Solroskärnorna är de skalade svarta fröna från solrosblomman. De smakar nötaktigt och är proteinrika. För några år sedan när jag hade satt en deg för att baka matbröd upptäckte jag att solroskärnorna var slut. Jag bad min man Jan att åka till närmsta affär och köpa en påse. Han for iväg till Konsum på Dalbo i Växjö och började leta bland hyllorna. Han hittade inga men fick tag i butikschefen som förklarade att det inte var rätt säsong för solrosfrön. Men Jan stod på sig, min fru bakar och hon behöver en påse. Butikschefen inbjöd då Jan att följa med ut på lagret och leta tillsammans med honom. Efter ihärdigt sökande så hittade de slutligen en 5 kg säck med svarta solrosfrön längst in på en hylla. Utmärkt tyckte Jan, lättad över att kunna komma hem med precis det jag behövde. Vi bodde högst upp i ett hus utan hiss, så när han kom in i köket bärande på 5 kg säcken, var han något andfådd. ”Nu du älskling”, sa han leende, ”detta var den minsta förpackningen de hade, men du kan ju baka många limpor”. I ett sådant läge kan man bara skratta, jag hade behövt ca 25 gram solroskärnor. Vi enades om att jag kunde baka limporna utan solroskärnor denna gång och säcken fick åka ut på landet i väntan på vintern och hungriga fåglar. Ibland funderar jag på om butikschefen fortfarande inte vet skillnaden på solroskärnor och solrosfrön
Det grekiska växtnamnet för solros är Helianthus. Helios betyder sol och anthos betyder blomma. Det finns en legend i den grekiska mytologin som berättar om hur solrosen kom till.
Det var en gång en vattennymf som levde långt ner i havet. Hon hade människoansikte och bröst men hade en sjöjungfrustjärt istället för ben. En dag simmade hon från havets djup upp mot vattenytan där ett varmt ljussken trängde ner genom vattnet och kylan. Alldeles förtrollad av det starka ljuset stack hon upp sitt huvud över vattenytan och såg solen högt däruppe. Hon var just i närheten av en strand så hon tog sig upp och vilade på stranden och såg förundrat på den gyllene solkulan som rörde sig över himlen. Den här synen lockade henne så mycket att hon aldrig mer ville tillbaks ner i havet. Hon ville stanna kvar och för alltid beundra solljuset. Vattennymfen blev bönhörd av de grekiska gudarna. Hennes sjöjungfrustjärt gick ner i sanden och växte fast och kroppen växte upp till en stam, gröna löv spirade från hennes armar och fingrar och blev till blomblad. Slutligen ringlade hennes långa ljusa hår till kronblad runt hennes ansikte. Nu hade hon hade förvandlats till solens blomma, en solros, vars färg reflekterar solskivans guld och varje dag följer dess rörelse.
Solrosblommor är alltid vända mot solen, i alla väder, även en mulen eller regnig dag.
I Ukraina har solrosen blivit en symbol för glädje och hopp. Måtte den symbolen snart segra över all ondska som drabbat landet.
Tack för att du läste min blogg.